Ελληνικό και όχι ξένο Το ελληνικό μέλι ποιοτικά είναι καλύτερο από το εισαγόμενο για τους εξής λόγους: Η γεύση των ελληνικών μελιών είναι ανώτερη εκείνης των εισαγομένων. Συχνά το εισαγόμενο μέλι είναι «νερουλό», δηλαδή έχει μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας από ότι το ελληνικό. Όσο υψηλότερα ποσοστά υγρασίας έχει το μέλι τόσο[…]
ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
Πρόπολη – το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης
Oι μέλισσες – τα αγαπημένα αυτά έντομα της φύσης τα οποία και έχει προικίσει με χιλιάδες χαρίσματα-έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μια εκπληκτική δομή και συνοχή της κυψέλης-πόλης τους. Oι Αρχαίοι Έλληνες δεν παρέλειψαν να παρατηρήσουν τις μέλισσες και τις αρχιτεκτονικές τους τεχνοτροπίες οι οποίες αφορούσαν και αφορούν την προστασία της[…]
Φυσικά ελιξίρια – Ο βασιλικός πολτός
Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο βασιλικός πολτός θεωρείται, από αυτούς που τον χρησιμοποιούν, ως η τροφή που χαρίζει μακροζωία.. Η επιστημονική του ανακάλυψη έγινε πριν περίπου 60 χρόνια, όταν παρατηρήθηκε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι στον Καύκασο ξεπερνούσαν τα 100 χρόνια ζωής. Έπειτα από έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι, οι περισσότεροι από[…]
Ιστορία της μελισσοθεραπείας
Δεν θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε πως η ιστορία της μελισσοθεραπείας ξεκινά στην ουσία από τότε που ο πρωτόγονος άνθρωπος άρχισε να καταναλώνει τα προϊόντα των μελισσών και να δέχεται τα κεντρίσματά τους. Η πρώτη όμως γραπτή μαρτυρία για τη χρήση των προϊόντων της μέλισσας για θεραπευτικούς σκοπούς ανάγεται στο[…]
Η μέλισσα
«Αν οι μέλισσες εξαφανιζόντουσαν, η ανθρωπότητα δεν θα είχε περισσότερα από 4 χρόνια ζωής», Albert Einstein. Η μέλισσα είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της επικονίασης των φυτών (μια κυψέλη μελισσών μπορεί να επικονιάσει 120.000.000 άνθη την ημέρα!) και χωρίς αυτήν, το φυτικό βασίλειο δε θα μπορούσε να «ζευγαρώσει» και[…]
Το θεραπευτικό μέλι
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ρόλο του μελιού στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, καθώς και για τη φαρμακολογική χρήση του σε θεραπείες βακτηριακών λοιμώξεων. Τα τελευταία 5 χρόνια διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έρευνες σε Ελληνικά προϊόντα μέλισσας. Τα πρώτα πειράματα ξεκίνησαν[…]
Ιστορία της Μελισσοκομίας
Είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας Η μελισσοκομία στην Ελλάδα αρχίζει πολύ παλιά, σε εποχές που συναντώνται η ιστορία με τη μυθολογία. Το αρχαιότερο πρόσωπο το οποίο εμφανίζεται στο χώρο της μελισσοκομίας είναι ο Αρισταίος. Πρόκειται για μία από τις πλέον αινιγματικές μορφές της αρχαίας ελληνικής λαϊκής θρησκείας και υπήρξε η κυριότερη[…]
Περί Μελιού…
Το μέλι Ένας θησαυρός υγείας και δύναμης. Η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια: Στους Αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3.500 χρόνια αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο. Στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών αναφέρεται ότι η ζωή παρατείνεται όταν στην καθημερινή δίαιτα υπάρχει το γάλα και το μέλι.[…]
Μέλισσα: ο ιπτάμενος θεραπευτής
Μέλισσα: ο ιπτάμενος θεραπευτής Οι θεραπευτικές δράσεις προϊόντων των μελισσών μέσα από βιοϊατρική έρευνα και κλινική εργασία. Τα προϊόντα των μελισσών προσφέρονται για τη θεραπεία περισσότερων από 500 συμπτωμάτων, ασθενειών ή συνδρόμων. Μέλι Το μέλι από την αρχαιότητα ήταν γνωστό και ως «επίδεσμος τραυμάτων». Παραδοσιακά χρησιμοποιείται και σε άλλους τομείς[…]
Η αλήθεια για το μέλι και τη κανέλα
Μέλι το Θεραπευτικό Είναι σίγουρο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν οι παρακάτω πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μίγμα του μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως “RamBan” (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη[…]