Από τη βόρεια Εύβοια συλλέγουμε το μέλι πεύκου και λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό.
Αποτελεί περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα και προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellenica (γνωστό ως “Βαμβακάδα”, “Εργάτης”),όταν παρασιτεί στη Χαλέπειο και Τραχεία πεύκη.
Χρώμα:
Tο πευκόμελο είναι πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Αυτό που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.
Άρωμα – Γεύση:
Ιδιαίτερο άρωμα.
Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό.
Θρεπτική αξία & Ευεργετικές Ιδιότητες:
Η θρεπτική αξία του πευκόμελου οφείλεται στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών
ουσιών που συνυπάρχουν στη σύστασή του. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα
ιχνοστοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο Ελληνικό
πευκόμελο, χαρακτηρίζοντάς το ως μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας.
Το μέλι πεύκου έχει αντισηπτική δράση, βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και δρα ενάντια στο βήχα και στην ουρική αρθρίτιδα. Επίσης καταπολεμά τις παθήσεις του λαιμού. Το μέλι πεύκου έχει έντονη αντιοιστρογονική δράση σε καρκινικά κύτταρα του μαστού. Είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους και θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας.
Κρυστάλλωση:
Λόγω της χαμηλής φυσικής περιεκτικότητας του πευκόμελου σε γλυκόζη, η
κρυστάλλωσή του γίνεται με αρκετά βραδύ ρυθμό
Tο συγκεκριμένο είδος μελιού κρυσταλλώνει μετά από 24 μήνες.
Θερμιδική Αξία:
Ποσότητα 15gr μελιού απο Πεύκο αντιστoιχούν σε 46 Cal
Βασικά Συστατικά:
Aπό τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.
Γλυκόζη, Φρουκτόζη , Σουκρόζη , Προλίνη,Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο
Ψευδάργυρος, Σίδηρος , Χαλκός