Tα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, μανταρίνια κλπ) αποτελούν μια σημαντική πηγή νέκταρος για την παραγωγή μελιού. Tο μέλι εσπεριδοειδών (κυρίως το μέλι πορτοκαλιάς). Παράγεται κυρίως στην Αργολίδα.
Για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία αυτού του τύπου μελιού, θα πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες
Το μέλι melithi πορτοκαλιάς συλλέγεται στην Ασίνη Αργολίδας.
Ο εύφορος αργολικός κάμπος αποτελεί μία από τις περιοχές όπου καλλιεργούνται κατεξοχήν πορτοκάλια και παράγεται η μισή εθνική παραγωγή.
Η ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας αποτελούν την πατρίδα του πορτοκαλιού. Χιλιάδες στρέμματα με πορτοκαλεώνες στολίζουν τον αργολικό κάμπο. Αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή την άνοιξη για να απολαύσετε την ευωδία που εκπέμπουν τα χιλιάδες δέντρα πορτοκαλιάς.
Χρώμα:
Ανοιχτό, λαμπερό κίτρινο.
Άρωμα – Γεύση:
Tο μέλι πορτοκαλιάς, έχει έντονο, υπέροχο άρωμα, εξαιρετικά ιδιαίτερη και δροσιστική γεύση.
Θρεπτική αξία & Ευεργετικές Ιδιότητες:
Μειώνει το άγχος, επουλώνει τις γαστρίτιδες, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας και βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας εφόσον ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Επιπλέον, το μέλι από το άνθος της πορτοκαλιάς παρουσιάζει ιδιαίτερη αντιοξειδωτική δράση.
Κρυστάλλωση:
Κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα σε 2-3 μήνες
Θερμιδική Αξία:
Ποσότητα 15gr μελιού Πορτοκαλιάς αντιστoιχούν σε 49 Cal.
Βασικά Συστατικά:
Η υψηλή διατροφική αξία του μελιού αυτού σχετίζεται άμεσα με τη πλούσια σύσταση του σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλια